Alvaro Granados Ortega (©Reuters)
Alvaro Granados Ortega (©Reuters)

Granados naoštren da pehar Lige šampiona vrati u Srbiju: Posle svetskog zlata hoću i evropsku klupsku titulu

Vreme čitanja: 5min | ned. 25.09.22. | 11:34

"Oduvek sam želeo da se oprobam u inostranstvu, da vidim kako je igrati van Španije. Brzo sam privatio ponudu Novog Beograda, nisam previše razmišljao", dodaje višestruki osvajač medalja sa Crvenom furijom

Navršiće se idućeg leta tačno deset godina otkako srpski klub nije podigao trofej Lige šampiona. Crvena zvezda se poslednja na “Banjici” upisala zlatnim slovima, a Novi Beograd na svom bazenu hoće uđe u odabrano društvo i ne žali sredstva. Izuzetno moćan i napadački potentan tim, koji je protekle sezone ostao bez evropske titule posle peteraca, ojačao je inostranim kapitalcima. Cilj je jasan – instant rezultat.

U ostvarenju snova Novog Beograda bitnu ulogu trebalo bi da igra Alvaro Granados, klasni šuter kakvih je malo na svetu. Treći najbolji strelac Lige šampiona minule sezone pogurao je Crvenu furiju do svetskog zlata i evropske bronze ovoga leta, pre toga je stavio paraf na ugovor sa prvakom Srbije i regiona, i uvećao je koloniju stranaca na “11. aprilu”. Brazilski golman Žoao Pedro Fernandes Koimbra se odomaćio, kao i gruzijski reprezentativac Nika Šušiašvili. Grčkom šuteru Angelosu Vlaopulosu se priključio Dimitrios Skumpakis, a lider Španije bez ikakve dileme najveće je ime od inostrani igrača koje je stiglo u Srbiju.

Izabrane vesti

Velika očekivanja ima Alvaro Granados Ortega, došao je u Srbiju da bi podigao najvredniji klupski pehar, želi da ostane upamćen kao deo generacije koja je sa novobeogradskim klubom osvojila sve trofeje i progovori srpski, tako će na još jednom jeziku moći da komunicira sa kapitenom Felipeom Peroneom u reprezentaciji Španije.

„Prilično sam uzbuđen i veoma srećan što sam u Srbiji, u ovakvom klubu. Ovi momci su zaista ljubazni prema meni, sve čine da mi boravak u Beogradu učine lepšim i lakšim. Imam velika očekivanja od sebe, od kluba, želim da osvojimo sve ove sezone. Došao sam pre nedelju dana, tek sam se raspakovao i nisam stigao da obiđem grad. U Beogradu sam bio mnogo puta, dobro ga poznajem, sada ću imati priliku da vidim delove grada koje nisam do sada. Volim ovaj grad i uživaću u njemu dok budem tu“, počeo je razgovor Alvaro Granados.

Nije se kolebao španski reprezentativac kada mu je Novi Beograd poslao ponudu.

„Da budem iskren, nisam previše razmišljao oko ponude. Brzo sam je prihvatio. Oduvek sam želeo da se oprobam u inostranstvu, da vidim kako je igrati van Španije i da steknem novo iskustvo. Kada su me pozvali, znao sam da ću doći. Teško je bilo zbog porodice i prijatelja, ali ovaj klub je savršen i nije postojao razlog da ne dođem“, kaže svetski šampion sa Španijom i pojašnjava zašto je rodnu Barselonu zamenio Beogradom:

„Igrao sam sasmo u Španiji pre dolaska u Beograd, i to u mom rodnom gradu – Barseloni. Prvi put sam promenio grad i državu, učinio sam to sa razlogom. Mislim da ovaj klub i ovi momci mogu da naprave nešto veliko. Možemo zajedno da ispišemo vaterpolo istoriju. Zbog toga sam došao u Srbiju, da osvojim Ligu šampiona, još jedan veliki trofej“.

Alvaro Granados (©MN Press)Alvaro Granados (©MN Press)

Nadogradio je Novi Beograd tim, doveo je dva izvrsna inostrana igrača i tim potezom svima stavio do znanja da se neće smiriti dok ne osvoji pehar Lige šampiona. Svestan je i španski šuter da je angažovan kako bi evropska titula ostala u Beogradu po završetku završnog turnira.

„Novi Beograd je jedan od glavnih favorita za titulu u Ligi šampiona, šta bih drugo mogao da kažem? (smeh). Imamo sve uslove da osvojimo trofej, ali nikada unapred neću reći da ćemo sigurno to i učiniti. Ne želim da se zalećem, mnogo je jakih timova. Daćemo sve od sebe da klubu donesemo pehar Lige šampiona, to mogu da obećam“.

Žoao Pedro Fernandes Koimbra je na promociji tima pred početak nove sezone govorio na srpskom, Alvaro Granados ne želi da zaostaje za Brazilcem, već da brže savlada jezik i u Beogradu se oseća kao u Barseloni.

„Izašao sam iz zone komfora odlaskom iz Španije iz Barselonete i za sada se osećam savršeno. Došao sam da učim, a to definitivno obuhvata i upoznavanje druge kulture i novog jezika. Želim da naučim srpski, polako sam počeo i kroz šest meseci nadam se da ću ga tečno govoriti. Komunikativna sam osoba i hoću ovde sa svima da pričam na srpskom, da ga govorim dobro kao Žoao. Nekoliko reči znam, a za pola godine ćemo intervju raditi na srpskom“.

Malo je španskih igrača koji igraju van Pirineja, nešto slično kao sa Engelzima u fudbalu. Retko se odluče da napuste Ostrvo. Ali, trendovi i navike se menjaju. Alvaro Granados došao je u Beograd, Alberto Baroso u Salerno.

„Zista ne znam zašto španski igrači ne igraju u inostranstvu i svi radije ostaju u domovini. Ali, nije zanemarljivo to što španski klubovi napreduju od godine do godine, odižu standard i daju šansu mladim igračima. Nije lako igrati van kuće, otići daleko. Zemlja nam je prelepa i mislim da nas svi ti razlozi zadržavaju u Španiji“.

Alvaro Granados (©MN Press)Alvaro Granados (©MN Press)

U najmanju ruku u Novom Beogradu očekuju od Španca da ponovi brojke iz protekle sezone, kada je u ligaškom delu najkvalitetnijeg klupskog takmičenja postigao 37 golova i bio treći najbolji strelac Lige šampiona. Španski reprezentativac se ne opterećuje preterano kakvu će mu ulogu nameniti Živko Gocić. Prva, druga ili peta violina – nije ni bitno. Važno je da svi trofeji završe na „11. aprilu“.

„Radiću sve što trener zahteva, kako bih doprineo tima. Nije bitno na kojoj poziciji ću igrati, koliko golova postići... Važno je da ekipa pobeđuje i da svi budemo zadovoljni. Svestan sam da se od stranaca dosta očekuje, ali ne plašim se. Želeo sam novi izazov i mislim da će ovde postati bolji igrač“.

Crvena furija je ovoga leta uzela tri medalje – svetsko zlato i dve bronze. Treća je bila na Evropskom prvenstvu u Splitu i Svetskoj ligi u Strazburu. Generacija kojoj su prediđane zvezdane visine počela je da ispunjava predviđanja. Jedan od glavnih – ako ne i najvažnija – napadačka poluga u timu Davida Martina je upravo najveće letnje pojačanje novobeogradskog kluba.

„Prošli smo kroz težak period naporno smo radili godinama da bismo dostigli ovaj nivo. Cilj Španije je da uvek pobeđuje, znamo da to možemo i da smo predodređeni za velike stvari. Nismo očekivali da ćemo osvoijiti medalju na svakom od tri turnira ovoga leta, ali uspeli smo da uradimo to i osvojimo svetsko zlato posle više od 20 godina“, podvukao je Alvaro Granados.



tagovi

Alvaro GranadosVK Novi BeogradLiga šampiona u vaterpoluSuperliga Srbije u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara